6 Ekim 2016 Perşembe

Sığacık (İzmir)


SIĞACIK FOTO ALBÜMÜ İÇİN RESMİ TIKLAYIN

Sığacık, Türkiye’nin ilk yavaş şehrinin küçük, sessiz ve surlar içindeki egeli bir sahil kasabası. Burası sadece Seferihisar’ın değil, İzmir’in de en renkli semtleri arasında. Son zamanlarda Seferihisar’a yapılan yatırımların en büyüklerine şahit olan Sığacık, gün geçtikçe önem kazanmaya ve Türkiye’nin en sakin kenti ünvanını korumaya ise devam ediyor. Peki bu kenti ziyaret etmek için daha neyi bekliyorsun? Kağıdını kalemini al ve yolculuğa hazırlan!
Sığacık hakkında 4 temel bilgiyi öğren:
Sığacık, Türkiye’nin ilk kale içi yerleşimi ve burada organik yaşamak, kente sahip çıkmak ve onu korumak halk için çok değerli konular.
Sığacık içinde Fast Food zincirleri, sakin şehir ünvanı nedeniyle yer almıyor. Burada tamamen organik besleneceksin.
Sığacık’ı ziyaret etmek için en hareketli gün Pazar günü. Organik Pazar kurulması nedeniyle kent çok kalabalık. Daha sakin bir zamanda ziyaret etmek istiyorsan haftaiçi Pazartesi ve Çarşamba ideal günler.
Ufak bir şehir olmasından dolayı özellikle Pazar günleri otopark sorunu olabiliyor. Mümkünse aracını kente girer girmez gördüğün ilk uygun yere park et ve bu ufak sahil kasabasını yürüyerek gez.
Sığacık, Seferihisar’a 5 kilometre uzaklıkta ve 16.YY’dan kalma kalenin surları içine yapılan bir liman kasabası. Dünya üzerinde kale içi yerleşim yerleri içerisinde de hatırı sayılır bir yeri var. Pazar günleri ayrı bir güzel ve kalabalık olan Sığacık’ta; kalenin surları üzerine vuran tertemiz bir güneş ve karşısındaki yat limanını kuşatan masmavi deniz kalpleri yerinden oynatacak güzellikte. Böylesine güzel havalarda kale içinde oturan ev sahipleri kapı önlerine çıkıp hemen keyif yaparlar, böylece yerel halkla inanılmaz kolay ve samimi bir şekilde kaynaşabilirsin. Meşhur Sığacık Pazarı ise görüp görebileceğin ender organik pazarlardan. Rengarenk bir cümbüşü andıran bu pazaryerinde tüm ege otlarının haricinde; ev yapımı reçeller, baklavalar, börekler, dalından henüz koparılmış meyveler, sebzeler; Sığacıklı teyzelerin, ninelerin elleriyle ördüğü el işleri ve nicesi mevcut.
Sığacık ‘ta hava ve iklim

Sığacık, İzmir’e göre daha ılıman bir havaya sahip. Sert rüzgarların esmediği günler de bir de tepede güneş varsa, kış ortasında yaz keyfi yaparsın. Ancak Sığacık’ı ziyaret etmek için en güzel zamanlar kesinlikle Nisan-Kasım ayları arası. Bu aylarda denize girebilirsin. Fakat Seferihisar’ın meşhur soğuk denizinden kaçmak istiyorsan, Ağustos-Eylül-Ekim ayları su sıcaklığının tavan yaptığı aylar, bu aylarda Sığacık hem sakin, hem samimi olur.
Sığacık Kale İçi listenin başında yer alıyor tabii ki. Birkaç sokaktan ibaret ancak sokaklarındaki sıcacık ortam içinizi ısıtacak. Kale, Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış ve içerisindeki hayat geçtiğimiz yıl  İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in girişimleriyle yenilendi. Bugün tertemiz sokakları, restore edilmiş geleneksel tarihi binalarıyla göze oldukça hoş görünüyorlar. Burayı gezerken attığın her adımda Ege’nin en güzel sahil kasabalarından birinde olduğunu hissedeceksin.

Pazar günleri kale içinde Sığacık Pazarı kuruluyor; herkes bahçesinde yetiştirdiğini, mutfağında pişirdiğini evinin önüne çıkarıp satıyor. Kimsenin sizi bir şey almak için zorlamadığı bu pazarda, organik lezzetler tadabilir beğendiğin takdirde alabilirsin. Ev yapımı reçeller, börekler ve tatlılar, yöresel sebzeler, ev yapımı şaraplar ve meşhur Ege Otları Pazar’ın en güzelleri.

Kalenin içindeki dar sokaklar en sonunda seni alıp Sığacık limanına götürüyor. Burada kalenin burçlarına çıkıp yukarıdan Sığacık limanına ve kale içinin panoramik görünümünü seyredebilirsin. Fotoğraf çekmek için de en ideal yerlerden biri.

Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi olan Sığacık, tarihi zenginliği ile de görülmesi gereken bir yer.  Antik çağda önemli bir yere sahip Ion Antik şehri Teos, burada ve Sığacık’a sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Antik kent tahmin edebileceğin gibi kalıntılardan ibaret ancak şehre ait bir yıkık dökük bir agora, akropol, tapınak ve tiyatro ile surları bugün hala görebilirsin. Antik Kenti derleyip toplamak için çalışmalar hala devam ediyor ancak bu antik kent çok büyük hasarlar gördü, depremler yaşadı. Bu yüzden buraya giderken lütfen büyük beklenti ile gitme. Ayrıca girişte anlamsız bir şekilde kişi başı 5 Lira talep edildiğini unutma.
Amacınız Sığacık’ta denize girmek ise, Akkum plajları Sığacık ‘ın altın plajlarıdır. Büyük Akkum plajı masmavi bir deniz, altın sarısı kumları ve mavi bayrağıyla ön plana çıkıyor. Beach Club arıyorsan, Mukka ve Akkum Beach Club tavsiyemiz. Biraz daha sakin ve daha temiz bir deniz arıyorsan da Sığacık ’a 6-12 kilometre uzaklıktaki Akarca Halk Plajı, Gemisuyu Halk Plajı ve Güneşlikent Halk Plajı diğer önerilerimiz. Seferihisar’daki tüm halk plajlarında duş, tuvalet, şezlong ve şemsiye hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsin. Ayrıca tüm halk plajlarında kafe ve cankurtaran bulunmaktadır. Ancak bu noktada hemen belirtelim, Sığacık ‘ın denizi inanılmaz soğuktur.

Sığacık’a Eylül aylarında geliyorsan, bilmelisin ki burada Mandalina Festivali düzenleniyor. Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan bu festivalde bol bol mandalina yiyebilir, konserleri dinleyebilirsin.
http://www.bosgezeninboskalfasi.com/sigacik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder