TATLISU KÖYÜ FOTOĞRAF ALBÜMÜ İÇİN RESMİ TIKLAYIN
Tatlısu Köyü ( Mahallesi ) , Kapıdağ Yarımadası' nın eteklerinde , antik Kyzikos'un komşusu; Arganot Gemicilerinin altın postun peşine düştükleri , belkide kumsalında kamp ateşi yaktıkları kadar eski bir coğrafyanın eşsiz yerleşimlerinden biridir.
Tarihi boyunca ilk yerleşimcileri Kyzikosluların , Rumların , Ermenilerin, Osmanlıların ve Türklerin konuk olup yurt edindiği bu coğrafyanın biz son yurtaşları ve ev sahipleri olarak sizlere tanıtıyoruz . Yaşadığımız bu toprak sanki ezelden beri bizimmiş gibi sahiplendiğimiz bir yerken , aynı zamanda tüm kültürlerle kardeşliğimizide perçinleyen bir geçmişin sahibidir .
Adını köyün meydanında ve birkaç noktasında bulunan Kapıdağ' ın derinliklerinden gelen taze ve serin kaynak suyundan alıyor. Bu su çevre yerleşim yerlerinden gelenlerin de rağbet ettikleri bir su.
Tatlısu'nun bugünkü yerleşimi , anlatılanlara ve bulunan kaynaklara göre 1720'li yıllarda Orta Ermenistan'dan gelen 60 kişilik bir topluluk tarafından bugün bulunduğu yer üzerinde kurulmuş.
Bu dönemde tüm Kapıdağ Yarımadası Rum köylerinden oluşurken yalnızca Tatlısu , eski adıyla Ermeni Köyü , Ermenilerden ve Hamam Köyü Türk köyü olarak kurulmuştur . 1923 yılında yapılan Trakya'daki Türklerle Turkiye'deki Rumların değişimini öngören anlaşma gereği bugünkü halkı göçmen ( mübadil ) olarak buraya yerleşmiş. Bu nedenle köyün ismi eski yaşlılar arasında geçtiğimiz yıllara kadar Ermeni Köyü olarak da anılmış. Köyde o günlerden kalma eski yapılar maalesef yıkılmış ve yok olmuş.
Köyün gelenek, görenekleri , yemekleri yöresel ve bölgesel karakteristikleri yansıtmaktadır . Yaz aylarında bir sayfiye yeri olması dolayısıyla oluşan kalabalık nüfus, Tatlısu'yu hareketlendiriyor.
Tatlısu'nun sahil bandında ki çay bahçeleri yaz - kış açık. Dalgakıranının çevirdiği iskeleyi, denizi, iskelede bağlı bulunan balıkçı kayıklarını, çocukların deniz keyfini ve Bandırma'yı uzaktan serin çınar ağaçlarının gölgesinde izleyebilir, taze çayınızı yudumlayarak seyre dalıp huzur bulabilirsiniz.
Tatlısu'da yemek ihtiyacınızı karşılayacak alternetiflere sahip birkaç adet restoran da bulunuyor. Sabah saatlerinde iskeleye gelirseniz balıkçılardan taze mevsim balıklarını satın alabilirsiniz . Köyün/ mahallenin etrafında bulunan küçük koylarda sayfiye evleri dikkat çeker , buralarda konaklayanlara hizmet için küçük bakkal , market , çaybahçeleri ve restaurantlarda yer alır .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder