20 Nisan 2016 Çarşamba

Şahindere Şehitliği (Çanakkale)


Şahindere Şehitliği Fotoğraf Albümü için resmi tıklayın


ahindere Şüheda Kabristanı Seddülbahir cephesi (Güney cephesi)’in merkezinin gerisinde kalmaktadır. Şahindere, Alçıtepe’nin kuzeydoğu eteklerinde başlayan Soğanlıdere’nin doğu bölgesine verilen addır.

Cephe gerisi büyük sargı yerlerinden birisi bölgede suyun ve gölge veren ağaçların bulunması sakin ve korunaklı bir mevkii oluşması nedeniyle bu mevkide kurulmuştur. 5 Temmuz 1915 sonrasında yapılan muharebelerde sol kanat birliklerinden yaralanarak şehit düşenlerin bir bölümü bu şehitlikte yatmaktadır.Ayrıca Güney cephesinin merkez kesimindeki birliklerden de büyük sargı yerlerinde tedavi gören yaralılardan şehit düşenleri bir kısmı Şahindere Şehitliğine gömülmüştür. Ayrıca cephenin merkez kesimindeki birliklerin de,Tümen sıhhiye Bölüklerinde büyük sargı yerlerinde tedavi gören yaralı ve hastaların bir kısmı da Şahindere şehitliğine gömülmüşlerdir.
Bu Şehitlikte isimleri tespit edilebilen 2177 Şehidimiz yatmaktadır.Ayrıca Şuheda Kabristanı içerisinde etrafı demir parmaklıkla çevrili bir mezar bulunmaktadır.Bu mezar 10uncu Tümenin 30uncu Piyade Alayından Teğmen Mustafa Efendi’ye aittir.

Şahindere Şehitliği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder